با اهمیتترین اهداف ما در توضیح این مقاله، درک معنی چیلر اسکرو است. برای دانستن آن به بررسی مشخصات، جزئیات فنی، ویژگیها، قیمت، مزایا و معایب چیلر اسکرو تراکمی نسبت به سایر چیلرها میپردازیم.
دلیل نامیدن چیلر اسکرو این میباشد که با اهمیتترین جزء آن، نوع کمپرسور اسکرو است. تصویر زیر نمای بریده شده از کمپرسور اسکرو را نشان میدهد.
در تصویر ویژگیهای عمده چیلر اسکرو آب خنک با کندانسور آب خنک را میبینید. در گام اول، مبرد به وسیله کمپرسورهای اسکرو متراکم شده و از طریق لوله مسی به کندانسور ارسال میشود. کندانسورها میتوانند با آب خنک شوند(معمولاً از نوع پوسته و لوله) یا میتوانند با هوا خنک شوند (یعنی توسط فن خنک شوند) که در شکل به عنوان نوع آب خنک میبینید. مبرد بایستی حرارت خود را از دست داده و گرمای خود را به آب دهد. آب پس از گردش در برج خنک کننده و کاهش دمای دوباره به کندانسور بر میگردد.
کندانسور مکانی است که مبرد با از دست دادن حرارت از فاز گاز به فاز مایع تغییر کرده و پس از عبور از شیر انبساط به اواپراتور میرود. اواپراتور مکانی است که آب در آن خنک میشود(مایع داغ وارد اواپراتور و مایع سرد از اواپراتور خارج میشود). یعنی با جذب گرما از آب، مبرد باعث کاهش دمای آب می شود و این چرخه به طور مداوم تکرار میشود.
ساختار چیلر اسکرو تراکمی تقریبا شبیه سایر نوعهای چیلر تراکمی (مثل اسکرال، یا گریز از مرکز یا سانتریفیوژ و رفت و برگشتی یا پیستونی) است و فقط نوع کمپرسورشان موجب ایجاد اختلافها مانند اختلاف قیمت چیلر و … میشود. به این معنی که اگر در حقیقت بخواهیم بین چیلرهای اسکرو و چیلرهای دیگر مقایسهای داشته باشیم و بدانیم چه مزایا و معایبی دارند، بایستی کمپرسورهای آنها را مطالعه کنیم. به عنوان مثال، عکس زیر یک چیلر اسکرو تراکمی آب خنک (با کندانسور آب خنک) مجهز به کمپرسور اسکرو Bitzer را نشان میدهد.
از نظر طبقهبندی چیلرهای اسکرو در دسته چیلرهای تراکمی جا میگیرند و اگر طبقهبندی انواع چیلر را نمی دانید توصیه میکنیم، مقاله انواع چیلر را مطالعه کنید.
Bitzer آلمان و Hanbel تایوان از جمله تولید کنندگان پیشرو کمپرسور در جهان هستند. در شکل زیر نمونههایی از چیلرهای تولیدی در کارخانه بادبان تهویه پارسیان (سازنده چیلر) مجهز به سیستم کانالی Bitzer و Hanbel را میبینید.
به این ترتیب بهتر است خصوصیات کمپرسور چیلر اسکرو را بدانید تا قیمت آن را بررسی و مقایسه کنید. در اینجا به بررسی مزایا و معایب کمپرسورهای اسکرو میپردازیم.
چنانچه کنترل ظرفیت به صورت پلکانی (نه پیوسته) باشد، بار کمپرسورها و چیلرها با بار سرمایشی لازم ساختمان (یا یک دستگاه صنعتی) مطابقت ندارد و چیلر اسکرو همیشه با بار کمتر یا بیشتر از میزان مورد نیاز کار میکند. به عنوان مثال، طبق نمودار زیر، زمانی که بار سرمایشی لازم ساختمان از 100% به 87% می رسد (خط سبز)، بار کمپرسورها و چیلرها به طور دائم بین 75% تا 100% تغییر میکند (خط آبی). زیرا بدون تغییر ظرفیت این چیلر از 4 کمپرسور دور ثابت استفاده میشود و هر یک وارد مدار کار میشود (25% تا 25%).
زمانی که بار خنک کننده لازم برابر با 87% ظرفیت تمام چیلر باشد، در یک مدت زمان کوتاهی تمامی کمپرسورهای 4 وارد مدار کار میشوند و چیلر با قدرت 100% کار میکند. زمانی که دمای آب خروجی از چیلر زیر 6 درجه باشد، یک کمپرسور به طور خودکار متوقف میشود و ظرفیت کمپرسورها و چیلرها به 75% حجم کل میرسد. دمای آب خروجی از چیلر در مدت کوتاهی به 8 درجه سانتیگراد افزایش مییابد و کمپرسور چیلر اسکرو چهارم دوباره راهاندازی میشود و قدرت کامل چیلر به 100 درصد میرسد. و دمای آب دوباره به 6 درجه کاهش مییابد.
یکی از کاربردهای چیلرهای اسکرو تراکمی ممکن است در خنک سازی ماشینهای صنعتی باشد. برای درک تفاوت چیلرهای صنعتی و چیلرهای تهویه مطبوع توصیه میکنیم، مقاله چیلر صنعتی را مطالعه کنید.
بیشتر بدانید
مزایایی که ذکر کردیم؛ با وجود مشخصات و ویژگیهای فنی فراوان. استفاده از کمپرسورهای چیلر اسکرو دارای معایب و محدودیتهایی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
در ظرفیت کم استفاده از این کمپرسور چیلر اسکرو به هیچ وجه مجاز نیست و برای ظرفیت بالا (معمولا بیش از 100 تن مبرد) استفاده از آن در نظر گرفته شده و در کمتر از 100 تن مبرد به استفاده از کمپرسورهای گران قیمت مانند کمپرسور چیلر اسکرال مجاز هستید. زمانی که سرمایش مورد نیاز برای تبرید بیش از 100 تن باشد، مشکل استفاده از چند کمپرسور اسکرال با هم یا استفاده از دو کمپرسور اسکرو به وجود میآید که با توجه به قیمت، خرید کمپرسورهای اسکرال در مقایسه با دو کمپرسور چیلر اسکرو بسیار گران است.
جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر و مشاوره در مورد قیمت و خرید چیلر اسکرو میتوانید با کارشناسان بادبان تهویه پارسیان با شمارههای 09190911891 – 02122581821 در تماس باشید.
بیشتر بدانید
همانگونه که در مطالب بالا اشاره کردیم، چیلر اسکرو ، جزو چیلرهای تراکمی است که اجزا عمده این چیلر شامل کمپرسور، کندانسور و اواپراتور است. طریقه کار این مدل چیلرها به این شکل میباشد که کمپرسور، گاز مبرد متراکم را به سایر اجزای این نوع چیلر میفرستد. همچنین، از مزایای چیلر اسکرو میتوان به کارایی بالا، کنترل بار، جریان پیدا کردن گاز به طور همیشه و … اشاره کرد.